woensdag 12 april 2017

25 wat is een computer programma

intermezzo: vandaag 12 april is het "de dag van de kosmonaut", want precies 56 jaar geleden werd de eerste kosmonaut gelanceerd:
 Precies 20 jaar later, in 1981, werd de eerste space shuttle gelanceerd:


OK, nu hebben we hele slimme computers, waar we heel veel op kunnen opslaan, maar hoe zetten we de computer aan het werk? We moeten de computer opdrachten geven. Heel veel opdrachten vormen samen een programma. Maar welke opdrachten snapt een computer? Een computer heeft hele duidelijke opdrachten nodig.

50 jaar geleden zagen copmuteropdrachten er zo uit:

Later kwamen er vertaalprogramma's, waar je engelse instructies kon geven, en die werden later vertaald naar computertaal.

Maar nog steeds is dit erg ingewikkeld, en bovendien heeft elke computer andere regels. Voor elke computer moest je een andere soort programma schrijven. Daarom kwamen er programmeertalen met begrijpelijke woorden (meestal engels). Hieronder is een voorbeeld in de taal "Fortran":
Ondertussen zijn er honderden verschillende copmutertalen. Sommige talen zijn vooral gescihkt om spelletjes te maken, andere zijn vooral goed in rekenen. En tegenwoordig zijn er talen speciaal voor kinderen, zoals code.org en scratch.mit.edu


Probeer hier wat voorbeelden?

Lukt het? dan zijn hier wat moeilijkere oefeningen: