woensdag 18 januari 2017

16 Hoe warm of koud is water?

Een zwembad voelt meestal koud, maar het water is vaak warmer dan de lucht. Hoe kan dit? En als je daarna weer uit het water komt, is het nog kouder!

1: voelt water kouder dan lucht?

Water kan heel veel warmte bevatten. Als je in het water springt, dan zuigt het water de warmte uit je lichaam. Je kunt zelfs een gasbander op een plastic fles zetten zonder da thet plastic smelt: het water houdt het flesje koud:


Dit geldt niet alleen voor water: dingen als tegels en metaal voelen ook koud aan. Hier zie je hoe warmte zich verspreidt door staal:

Tapijt voelt veel koeler aan, want dat isoleert. Waat zien we nog meer isolatie? Als vogels het koud hebben zetten ze hun veren op:
En mensen? Die doen dat met kippenvel:

 En huizen? Die isoleren we met piepschuim of glaswol.


2: waarom is het koud als je uit het zwembad komt?

Het kost energie om water te verwarmen:
In een minuut kookt het water, maar het kost extra energie om van water waterdamp te maken. Om al het water te laten verdampen zouden we nog 5 keer zo lang moeten wachten!

Het kost dus heel veel energie om water te verdampen, maar wat gebeurt er al water spontaan gaat verdampen? Dan "steelt" het de energie van de omgeving. Als je nt uit het zwembad komt, willen de waterdruppeltjes verdampen, en stelen ze energie van je, dus voelt het extra koud.

Hetzelfde effect zie je als een gasfles vloeibaar gas laat verdampen: de fles gaat bevriezen:

Die effect zie je ook bij het filmpje van vorige week: kokend water wordt sneeuw omdat de helft verdampt, en de andere helft dus heel koud wordt. Hetzelfde effect zie je in een koelkast.