Ons zonnestelsel heeft niet alleen planeten. Er vliegen nog veel meer kleine rotsblokken rond. Kometen zijn rotsblokken die geen circelbaan, maar een langgerekte baan hebben.
Ze bestaan uit steen en ijs, en worden daarom ook wel "vuile sneeuwbal" genoemd.
De naam "Komeet" is bedacht door Aristoteles en betekent "langharig". De meeste kometen hebben namelijk een staart van ijs dat smelt als het in de buurt van de zon komt:
Vanaf aarde kan je soms een komeet zien:
De Nederlander Hendrik Oort berekende in 1950 dat alle kometen uit een soort wolk komen die heel ver van de planeten afligt. Dit wordt de Oortwolk genoemd.
Hoe groot de wolk is zien we volgende week
Wetenschappers denken dat vroeger kometen zijn neergestort op aarde, waardoor er water op aarde kwam. Misschien hebben de kometen ook wel het leven gebracht naar de aarde!
Daarom hebben wetenschappers uit Europa een ruimtesonde gebouwd om een komeet van dichtbij te bekijken. De sonde "Rosetta" ging op jacht naar de komeet Tsjoerjoemov-Gerasimenko
Rosetta deed er 10 jaar over om de komeet te bereiken! Hier zie je de baan van Rosetta:
Zodra Rosetta dichtbij was, werd duidelijk dat de komeet een hele vreemde vorm had. Hij lijkt wel op een eendje!
Rosetta maakt niet alleen foto's; hij stuurde ook een kleine lander genaamd Philae naar het oppervlak:
Dankzij deze missie weten we nu veel meer over kometen. Zo hebben ze gemeten dat deze komeet kleine bouwsteentjes bevat die nodig zijn voor leven!
Op 30 september 2016 waren de batterijen van Rosetta bijna op. Daarom hebben ze besloten om op de komeet te landen, om zo voor de laatste keer foto's van heel dichtbij te maken.
Missie geslaagd!
Voor meer informatie, zie de website van Rosetta