woensdag 7 september 2016

01 Zwaartekracht

Waarom valt alles naar beneden? Vallen zware dingen sneller dan lichte dingen? De griekse filosoof Aristoteles zei 2300 jaar geleden dat zware dingen het snelst vallen.
En iedereen geloofde hem blindelings. In 1585 nam Simon Stevin de proef op de som door een grote kogel en een kleine kogel van de scheve toren van Delft te laten vallen:


En wat bleek? De grote kogel en de kleinde kogel vielen even snel! Bijna 1900 hebben mensen het verkeerde geloofd. Zo zie je maar: eerst kijken, dan weten.

Maar vallen alle dingen echt even snel?
Nee, een veertje valt veel langzamer dan een kogel. Dit komt doordat de lucht het veertje gemakkelijker kan afremmen dan een kogel. In het onderstaande filmpje hebben ze alle lucht uit de kamer weggezogen:

De kogel en de veer komen tegelijkertijd aan!

Geldt dit overal in de ruimte?
Waar een ster, planeet of maan is, is ook zwaartekracht. Maar de zwaartekracht is niet overal even sterk. Op onze maan is de zwaartekracht 6 keer zwakker dan op aarde. Zo zou iemand van 25 kilo net zo zwaar aanvoelen als een kat!

Van 1969 tot 1972 zijn er 6 keer mensen op de maan geweest. Doordat er minder zwaartekracht is, kunnen ze gemakkelijk springen:
En valt op de maan ook alles even snel? Deze astronaut doet hetzelfde proefje met een hamer een een veer:
Ze vallen langzamer dan op aarde, maar wel tegelijkertijd!

Wat hebben we hier aan?

Watermolens en klokken gebruiken zwaartekracht voor hun aandrijving.



Maar bedenk wat er zou gebeuren als er geen zwaartekracht zou zijn: alles zou zweven! Dat zou wel eventjes leuk zijn, maar daarna al snel heel lastig gaan worden!